משולש נגרים
"משולש נגרים" הוא בית ספר לנגרות אומן, שנולד מתוך הרצון שלנו למסור ידע רחב ולהעביר הלאה חוויה מעשירה ומעצימה בעבודה עם עץ .התעורר בנו הרצון לאחד כוחות, מוחות וכוונות כדי ליצור מקום רציני , מקצועי ורחב יריעה, אפשר לומר מכללה, ללימודי נגרות רהיטים.
אנחנו דנה, עמרי וחן, מורים ותיקים בתחום, מזמינים אתכם! ללמוד ולחוות נגרות הנשענת על ידע קדום ומסורתי אבל מוכנה להתחדש בטכניקות מעודכנות. על עיצוב קלאסי אבל לא רק! בעבודה עם כלים ידניים עתיקים בשילוב מכונות נגרות מתקדמות.
אם צריך להגדיר את התחום בו אנחנו עוסקים , ההגדרה הקולעת ביותר תהיה "נגרות יפה"
או fine woodworking.
"לו היו לי שמונה שעות לגדוע עץ, הייתי משקיע שש מהן בהשחזת הגרזן."
אברהם לינקולן
הדרך שלי בעולם הנגרות שזורה בתשוקה שלי ליצירה ועבודת יד. גדלתי בבית המעודד יצירה וחשיבה עצמאית. אימי ציירת, טכנאית שיניים במקצועה ואבי איש טכני שיודע להרכיב/ להפעיל/ לרתך/ להכין/ לחווט מאפס כל דבר שדורש קונסטרוקציה ועבודת חשמל.
בשנות ה-20 של חיי עברתי לגרמניה שם התגוררתי 3 שנים. עבדתי אז עם ילדים ובחופשות הייתי נוהגת לנסוע ולהתנדב בחוות ברחבי אירופה. באחת החופשות הגעתי לחווה אקולוגית לשימור חלקת יער באוסטריה. דיטר ואליזבת', בעלי המקום, היו נגרים. היה להם בית מלאכה קטן בחלקה. דיטר לימד אותי לעבוד עם גרזן ולגלף בסכין. אליזבת' לימדה אותי להשחיז. אחת העבודות בחלקה היתה לצאת אל היער ולנקות אותו מגזעים שנפלו במזג האוויר הסוער, להקטין אותם בעזרת הגרזן ולשנע למחסן העצים להסקה. הייתי יוצאת לבדי עם המריצה והגרזן ובלי לשים לב היה עובר לו יום שלם. צליל הביקוע, הריח הטרי העולה מן החיתוך, ההתגייסות המלאה של הגוף להנפת הגרזן והשקט מהמחשבות, הפכו שעות לדקות.
חזרתי לארץ עם כמיהה לידע בעיבוד עץ. בתור התחלה עבדתי אצל מנהלי עבודה שונים (בניית פרגולות, דקים, אולם טיפוס, אסקייפרום ועוד.) באותו זמן בניתי גם רהיטים מותאמים לדירת החדר הקטנה שגרתי בה בתל אביב. כדי להגיע לתוצאות שיספקו אותי, הבנתי שלפניי עוד דרך לעשות, והחלטתי ללמוד את המקצוע בצורה מסודרת.
לא היה לי מושג לאיזה עולם אני נכנסת כאשר נרשמתי לבית ספר לנגרות אומן ע"פ עקרונותיו של המאסטר ג’יימס קרנוב, אחד מהראשונים שהוקמו כאן בארץ.
נפתח בפני עולם של התייחסות אמיתית לחומר ודרכי עיבוד והקפדה ברמה שלא הכרתי. מצאתי בזה נחמה, כיוון שזהו החיפוש האישי שלי בחיים, בכל תחום שליבי מכוון אליו- התייחסות כנה.
התאהבתי. העבודה עם העץ העוברת דרך הבנה רחבה של תכונותיו, מלמדת אותי איפוק. סבלנות. הקשבה. היא מחברת אותי אל עולם שאין בו זמן, ומה שקיים זה רק מפגש החושים שלי עם החומר.
כיום עבודותי משקפות ערכים אלה. השאיפה שלי בבניית רהיט, היא לשלב בין עיצוב לא שגרתי לחוזק מבני. אני מחפשת לתת לרהיטים שאני בונה לדבר את האופי הייחודי שלהם, מעבר לפונקציונאליות ומבלי להתפשר על איכות העבודה בכל שלב בתהליך. זה דורש ממני זמן, תשומת לב וירידה לפרטים. אני מוצאת ערך רב ביחס הולם לחומר הגלם המופלא הזה. בסופו של יום, אני יוצרת לי רהיטים שישבו בחלל הבית ויהוו מקור השראה, רוגע וחן ליושביו, ממשאב טבע, ההולך ונעלם.
בשנים האחרונות ניהלתי את הנגריה הקהילתית בהדר, הנחתי קורסים, ליוויתי פרוייקטים בנגרות ולצד כל אלה ועד היום אני מייצרת רהיטים בהזמנה אישית בטכניקות מסורתיות ללקוחות פרטיים.
תקופה ארוכה של עשייה הבשילה את הרצון להקים בית מלאכה משלי ללימודי נגרות, ובשנת 2022 התמזל מזלי לפגוש בעמרי וחן, נגרים מופלאים ואנשים מקסימים, החולקים איתי ערכים מקצועיים דומים. אני גאה מאוד ביוזמה המשותפת שלנו, ונהנית לראות איך אט אט המקום שלנו מהווה ליותר ויותר אנשים מרכז מקצועי, איכותי ואנושי ללימודי נגרות רהיטים מוקפדת.
אני עמרי תירוש , נגר אמן , מורה למלאכות עץ ובעל חנות לכלי נגרות ״תירוש מלאכת עץ".
את דרכי בעולם הנגרות עשיתי אי שם בשנות העשרים של חיי – באותה תקופה הדרכתי בני נוער בסיכון ומבוגרים בפריפריה במסגרות חינוך בלתי פורמאליות, הייתי חלק מהקמתה של תנועת תרבות וחלק מקהילת הבוגרים של התנועה. מתוך חיפוש אישי מעמיק, החלטתי לצאת וללמוד את מלאכת העץ המסורתית בצורה מקצועית מתוך אמונה שבהמשך יאפשר לי לשלב זאת בעבודתי עם בני הנוער והמבוגרים. גילוי עולם הנגרות והעבודה עם העץ היה עבורי חוויה ששניתה את חיי, הרבה מעבר לעוד מתודי לחינוך – המפגש עם העץ היה בשבילי כלי לריפוי ותיקון עצמי – חומר הגלם הטבעי, החיי והעשיר הזה גרם לי לצלול למחוזות שלא הכרתי, לפתח את היצירתיות שלי ולהעצים צדדים של דיוק והקפדה, הקשבה ותשומת לב לפרטים ולהפיק מכך הנאה מרובה ואיחוי של פצעי העבר האישיים שלי. מתוך החוויה האישית הזאת הרגשתי שיש לי תפקיד לשמר את המלאכה הקדומה הזאת שהולכת ונעלמת מהעולם ולהעביר את הידע והחוויה לעוד אנשים. המפגש עם התלמידים בשילוב עם יצירה במלאכת העץ בחיי מרגיש כהגשמה גדולה עבורי.
לימודיי המקצועיים התחילו בשנתיים של נגרות רהיטים מסורתית. למדתי את עקרונותיו ודרכיו של המאסטר ג’יימס קרנוב, אותם אני מנסה לשלב בעבודותיי.
בנוסף קצת לאחר סיום לימודי נסעתי למסע במיין ארה”ב שם עבדתי, למדתי ופיתחתי את עבודותי, התנסתי במלאכת הקומיקו היפנית וקיבלתי השראה והכשרה מטובי המורים ב- "Center For Furniture Craftsmanship" .
לאחר המסע בארה”ב חזרתי לגור בבית לחם הגלילית בחיק המשפחה והקמתי את הסדנא החדשה במשק סבי ז”ל. לקחתי לול ישן ושיפצתי אותו מהיסוד ולאחר מספר חודשים נוצרה לה סדנא נפלאה, נקייה ומסודרת ליצירה בעץ – שנקראה "תירוש-מלאכת עץ". לימדתי, יצרתי וביצעתי עבודות עץ בהזמנה אישית במשך מספר שנים, אך הרגשתי שחסר לי משהו – אנשים. שותפים. חברים לסלול איתם את הדרך ביחד וללכת בה.
ב 2021 פגשתי את חן לקח וביחד יצרנו את קורס כסא הנדנדה למתקדמים – אותו עיצבנו ובנינו ביחד ולאחר מכן הצגנו אותו בתערוכת "נגר-אמן" 2022 – שם פגשנו את דנה סגיסמן שהציגה רהיט מדהים בתערוכה ומיד נוצר בין שלשתינו קליק מעולה וחלומותינו על מרכז ללימודי נגרות וקהילת נגרות עלו בקנה אחד. די מהר היה לי ברור שאני רוצה שהאנשים המדהימים והיצירתיים האלו יהיו שותפים שלי להקמת המרכז למלאכות עץ שביקשתי ליצור.
אני מנסר, מדביק, מקציע, חורט … כבר הרבה שנים מגיל צעיר מאוד. גדלתי בבית של נגרים, עם נגריה פעילה בחצר והיא הייתה המקום שלי להגשמת רעיונות וגילויים חדשים. את הרהיטים המורכבים הראשונים יצרתי בשנות הנעורים שלי והיום אני מבין עד כמה החוויה הייתה משמעותית ומעצבת.
משנת 2006 אני עוסק למחייתי בנגרות רהיטים. במהלך השנים יצאתי ללימודים בארצות הברית ב-@College of the Redwoods בצפון קליפורניה, בית הספר שאותו הקים ג'יימס קרנוב.
אלו לימודים מעמיקים בתחום הנגרות המוקפדת וזו הייתה חוויה חזקה מאוד עבורי והשראה להקמת "משולש נגרים ". אני ממשיך לעבוד וליצור תוך שמירה על מרכז של עבודה איכותית וכנה, גם בנגרות וגם בתחומים משיקים שנפתחו בפני עם השנים. אני מלמד נגרות רהיטים במסגרות שונות באופן עצמאי ובשיתופי פעולה רבים.
אני מלמד במגמה לעיצוב תעשייתי שהייתי שותף להקמתה בבית ספר תיכון בחיפה. בנוסף, אני מעורב בתכנון והקמה של פרויקטים וחללי עבודה לנגרות. אני מאוד נהנה מהמגוון הרחב של העיסוקים ובפרט משיתוף הפעולה עם דנה ועומרי, מה שהוליד בתהליך מקסים את בית הספר שלנו משולש נגרים.
מתרגש מאוד ומזמין אתכם להצטרף ולהנות מהתהליך ביחד איתנו.
חן.
סדנת קומיקו – עם מאסטר פבל דיברוב. "קומיקו"- היא סבכת עץ יפנית מסורתית, הבנויה מצורות גיאומטריות מורכבות ומרהיבות ומשמשת בבנית רהיטים, בדלתות הזזה, במסכים ועוד…
מסגרת זו מהווה כניסה לעולם הנגרות המסורתית, בה נניח יסודות לעבודה עם חומר הגלם – העץ. כל תרגיל ותוכן המועברים בחלק זה מלמדים טכניקה בסיסית אשר משמשת לבניית רהיטים בעבודה ידנית…
עד אז, אתם מוזמנים לעיין בקורסים הקיימים: